top of page

Út az anyaságig

Beszélgetés Szelényi Nóra pszichológussal, a BPK alapítójával  | Vályi-Nagy Erika 2024.03.14.

 

 

„Szülés-születés közeli”. Ez a perinatális szó jelentése, ami egyszerre érinti a fogantatást, a várandósságot, a magzati létet, a szülést és születést, a gyermekágyat, a csecsemőkort, sőt, tovább kiterjesztve az egész család, nagycsalád, felmenők kapcsolódását egy születő élethez. A BPK Budai Perinatális Központ azért jött létre, hogy a családokat végigkísérje a szülővé válás útján. A Központban az első, vagy talán a nulladik pillanattól igyekeznek minden támogatást (orvosi, testi és lelki) megadni, hogy aztán a szülés-születés is a házban történhessen meg. A központ egyik alapítójával, Szelényi Nórával a kezdetekről, az első évről, a házban folyó munkáról, motivációról és a jövőről beszélgettünk. 

Meddig kell visszamenni az időben, hogy az első gondolatodat elcsípd, ami ebbe az irányba mutatott?

 

Egészen a gyerekkoromig. A szomszédunk volt ugyanis Raffai Jenő, aki dr. Hidas Györggyel kidolgozta a „Hidas-Raffai” néven ismertté vált anya-magzat kapcsolatanalízis módszerét. Kiskamasz korom óta jóban voltunk, és mikor a pályaválasztás előtt álltam, elmondtam neki, hogy én is pszichológusnak készülök. Akkor Jenő elvitt engem egy Pszinapszis előadásra, ahol arról beszélt, hogy miként kötődik a magzat az édesanyjához. Lenyűgözött mindaz, amit hallottam és eldöntöttem, hogy majd ezzel a témával fogok később én is foglalkozni. Aztán ahogy az lenni szokott, az egyetemen minden érdekelt, mindent ki akartam próbálni, ezért másfelé sodródtam, hogy aztán amikor a gyerekeimmel várandós lettem, újra visszatérjek. 

Mi volt az az élmény, ami visszaterelt?

Az anyaságig vezető út. Maga a fogantatás, a várandósság, a szülés, a gyermekágy. Rájöttem, milyen komplex és bonyolult minden, és mennyire kevés az a gondolat, amit általában mindenki hall, ha gyereket vár: „Csak egészséges legyen!” Hálásak vagyunk az egészségéért, azonban emellett van még egy pár dolog, ami ezt a folyamatot teljessé teszi és segíti.


Már megszületett a második gyermekem, mikor elvégeztem az ELTE-n a perinatális szaktanácsadó képzést, pont a hiányérzés miatt, amit én is tapasztaltam a várandósság, szülés és gyermekágy alatt. Talán nem túlzás azt mondani, hogy dr. Varga Katalin irányítása alatt világszínvonalú oktatást kaptunk, és mindannyian, akik ott végeztünk, más szemlélettel tekintünk azóta a perinatális gondozásra. 

Amit mi a köznyelvben csak várandósgondozásnak hívunk.

Bár van átfedés, a kettő nem ugyanaz. A hagyományos struktúrában az orvos, a védőnő, ritkábban a szülésznő kapcsolódik a gondozási folyamatban. Az ellátás az első ultrahangokkal, laborokkal, orvosi konzultációkkal kezdődik. A perinatális gondozás sokkal előbb indul, a fogantatástól, vagy még messzebbről, a gyermekvágytól, és a családtörténetbe ágyazva, más testi-lelki mélységben is foglalkozik a témával. Az egyetemi képzés alapvetően két komponensből állt. Egyik része a naprakész, magas színvonalú, nemzetközi kutatásokra építő szakmai tudás, a másik része pedig az az önismereti szemlélet, hogy nem elég a szakember ismereteit bővíteni egy adott témában. A szeretettel, alázattal végzett munkának az alapja minden esetben önmagam megismerése, saját nehézségeim és küzdelmeim felismerése. Így amikor a klienssel dolgozunk, tudunk valóban az ő témáira koncentrálni, és nem a saját sebeinket gyógyítjuk. Sokféle kérdést jártunk körbe a képzésen; hogyan hordott minket az édesanyánk a méhében, hogyan születtünk meg, hogyan fogadott a világ, hogyan tudtunk a családunkban kötődni, kapcsolódni. Ezek a történetek sok mindent meg fognak határozni az életünkben; a viszony-rendszerünket, a kapcsolódásainkat. Ezért is nagyon fontos, hogy a perinatális életidőben lehetőleg az édesanya végig tudjon menni azon a testi-lelki önismereti úton, aminek a folyamatában a várt és szeretett gyermekkel való kapcsolódás felépül. 

 

Innen ered a BPK szemlélete is?

Pontosan. A hat alapító mind elvégezte az ELTE képzését, hárman-hárman egy évfolyamba is jártunk. Más területekről jöttünk; dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos, Vass Gabriella bába-szülésznő, Veisenberger Eleonóra és Tutsek Annamária Spinning Babies szülőoktatók, dúlák, Ördögh Csilla és jómagam pedig pszichológusok vagyunk. Az egyetemi évek alatt fogalmazódott meg bennünk, hogy létre kellene hozni egy olyan születésközpontot, ahol meg tud jelenni ennek a perinatális tudásnak az összetettsége.

 

Úgy szoktam ezt a családoknak is elmesélni, hogy a ház három lábon áll. Egyrészt támaszkodik a hagyományos várandósgondozási lábra; a BPK-ban nálunk is szülész-nőgyógyász szakorvos kezdi a várandósgondozást, elvégezzük a szükséges laborokat, ultrahangokat, genetika szűréseket. A várandósgondozást, amennyiben egy várandósság élettani, akkor a szakorvostól bába veszi át az első trimeszter végén. A bábai konzultációk jellege teret és időt biztosít a hosszabb, mélyebb beszélgetéseknek is. A BPK emellett két másik lábra épít. Van egy testi és egy lelki lába, mert azt gondoljuk, hogy a szülésre való készülődésnek csak egy töredék része, hogy jó laborleletekkel és ultrahang paraméterekkel fussunk neki a folyamatnak. Ez egy szükséges és fontos alap, de a további munka jellemzően inkább az édesanya, édesapa és a baba testi-lelki összehangolódására, közös készülődésére irányul. 

Milyen cél lebegett a szemed előtt, mikor ezt a házat megálmodtad? 

A perinatális életidővel való munkában lenyűgöz, hogy testünk-lelkünk milyen bölcsességgel és hatékonysággal dolgozik a jó külső-belső tér és kapcsolatrendszer felépítésén. Amikor a BPK mellett döntöttem, az a cél lebegett a szemem előtt, hogy mire a gyermekeim felnőnek, az a perinatális gondozási szemlélet amelyben most dolgozunk már az általános jó gyakorlatnak számítson. Hiszem, hogy valamennyien, akik a szülés-születés körül dolgozunk - függetlenül attól hogy magán vagy állami ellátásban - azért tesszük, mert tapasztaljuk, hogy milyen kritikus szerepe van a megérkezés körüli életidőnek. A perinatális szemlélet széleskörű elterjedésében is komoly szerepet szeretne vállalni a BPK a családok mindennapi támogatása mellett. Amire nagyon büszke vagyok, hogy egy olyan csapattal dolgozhatok a BPK-ban, akiknek szakmai, emberi minőségében maximálisan bízom. 

 

Három gyerek, egy férj, újabb várandósság és a BPK. Nem sok egy kicsit? 

Valószínűleg sok lenne, ha a férjem nem az volna, aki. Ha a párkapcsolatunk nem volna olyan stabil és inspiráló, mint amilyen. Együtt tudunk lüktetni abban, hogy milyen alapértékek és milyen célok mentén szervezzük az életünket. Amikor együtt vagyunk, törekszünk tényleg elérhetőek lenni egymás számára, a munkaidő alatti időben pedig igyekszünk olyan közösségekben helyet keresni a gyerekeknek, ahol ők is inspirálódhatnak, érzelmi megtartottságban. A családi rendszerünknek szerves részei a nagyszülők, barátok is. Ahogy a BPK-ban, úgy a családi erőforrások szintjén is úgy gondoljuk, hogy közösségben tudunk kiegyensúlyozottan működni. 

Úgy sejtem, ti egy nagyon nyitott család vagytok. 

Mindig is arra vágytam, hogy nagy családban és baráti közösségben élhessek. Úgy éreztem (és erre egyébként számtalan tanulmány is rávilágít már), hogy a gyermekeim is akkor fejlődnek egészségesen, ha nem csak a szülei, hanem egy tágabb közösség gondolkodását is megismerik, van lehetőségük mások működéséhez is viszonyulni. Szülőként úgy érzem az a dolgom, hogy észrevegyem, mikor van az a pont, amikor olyan érzelmi vagy testi nehezítettség elé néznek, amikor szükségük van egy védettebb környezetbe való visszahúzódásra. Ilyenkor törekszünk ezt biztosítani nekik. Hasonlít ez is a  BPK működésére. A bábai működés teret ad a nehezebb érzelmi és testi témák megosztására, szorosabb kapcsolódási lehetőséget biztosít amikor egy nehezebb időszak előtt áll a család. Márpedig a legtöbb várandósságnak vannak kihívásokat rejtő időszakai, nem véletlenül nevezi a pszichológia az időszakot normatív krízisnek.

Akkor már csak egy kérdésem van, mi lesz, ha tavasszal megszületik a negyedik gyermeked? Mikor jössz vissza és mikor jön az újabb baba?

Pont most mondtam Orsinak (dr. Gutmann Orsolya) aki a gondozó orvosom és kollégám, hogy még így várandósan is nagyon szívesen vagyok itt. Szeretem érezni ennek a helynek a kisugárzását, ha már nem is mindig napi nyolc órában. Szülés körül majd biztosan kicsit visszavonulok, csöndesebben leszek a BPK körüli napi teendőkben. De nem aggódom, két és fél év alatt létrehoztunk itt egy erős női hálót, ami már a napi működés szintjén önálló nélkülem is. Utolsó kérdésed az egyik legizgalmasabb a számomra: tudom-e valaha azt mondani, hogy már nem szeretnék több babát szülni… 

BPK logo_hh_szurke-arany.png
bottom of page