top of page

Bemutatkozunk

Budai Perinatális Központ - Szülővé válni egy biztonságos és megtartó közegben

 

„Szülés-születés közeli idő”. Ez a perinatális szó jelentése, ami felöleli a várandósság előtti, alatti és a szülés-születés utáni időszakot. Tágabb értelemben véve azonban a perinatális időszakba tartozik a gyermekvállalás gondolata, a fogantatás, a magzati lét, a születés/szülés, a várandósság, a korai gyermekévek. Egyedülálló Magyarországon és nemzetközi szinten is a Budai Perinatális Központ, hiszen átöleli ezt a teljes időszakot, testi-lelki gondozást és támogatást ad a családoknak.

A központ alma matere az ELTE perinatális szaktanácsadó képzése. Ha nem is egy évfolyamban, de itt találkozott a hat alapító és a képzés elvégzése után együtt fogalmazták meg, hogy szükség volna egy olyan helyre, ahol a gyermekvágytól, a várandósságon, szülésen át a gyermek pár éves koráig minden szakmai és emberi támogatás elérhető a családok számára.

 

Egy olyan helyet álmodtak meg, ahol a hagyományos várandósgondozást (perinatális szemléletű szülész-nőgyógyász által végzett gondozás, bábai várandósgondozás, labor, ultrahang) kiegészíti számos testi-lelki önismeretet biztosító foglalkozás, mindez egy olyan szakmai csapat ölelésében, akik a közös munka alapvető értékeiben együtt lüktetnek.

Alapérték az anya-baba-apa kompetenciájának elismerése a saját várandósságuk, szülésük folyamatában, a megtartó, partneri kommunikáció, az érzelmi jelenlét (a szakmai jelenlét mellett), a családokkal és szakmai közösséggel közös döntéshozatal, a perinatális életút korábbi eseményeinek integrálása a mindennapi munkába, a sorstársi támogatás, az önismeret, a trauma-tudatos kommunikáció. 

A szülések kísérése egy, a több nagyon fontos tevékenységből, amit a BPK kínál.

Alapítóink

Szelényi Nóra

Pszichológus, perinatális tanácsadó

„A BPK ötlete sokunk lelkében, régóta érett, akik perinatális (szülés-születés körüli) területen dolgozunk. A perinatális közösség egy jóval nagyobb közösség, mint akikkel itt a házban találkozhatnak a családok. Úgy szoktuk mondani, hogy ennek a perinatális szakemberekből álló hálónak egy sűrű szövésű csomópontja a BPK.

 

Egy olyan csapat, amely nem csak egymás melletti szobákban rendel, de élő szakmai közösségként együtt dolgozik a családok támogatásáért. A BPK megvalósításának mintáját több olyan svájci-amerikai születésközpont adta, melyek bábai szemléletű szüléskíséréssel foglalkoznak.

 

Amiben itt Magyarországon mást képviselünk, az az, ahogyan a családokat a szülésre készülésben és az utógondozásban is kísérjük. A testi-lelki felkészülés a szülésre nem egy eredményfókuszú folyamat. Senkinek nem tudjuk megjósolni, hogy milyen perinatális tapasztalatot hoznak az összehúzódások.

 

Azt tudjuk viszont biztosan mondani, hogy amilyen mélyen csak szeretne dolgozni azokkal a testi-lelki témákkal, amelyekkel találkozik, nálunk fog találni egy olyan kollégát, aki ebben el tudja kísérni, legyen szó a szülésről magáról, vagy az arra való készülésről, de akár a szülés alatt megélt élmények utóéletéről.

 

Célunk egy olyan táptalajt biztosítani a családdá válás időszakára, amelyen erős, biztonságban érett kapcsolatok fejlődnek. Hisszük, hogy ez olyan érték, amely hosszú távon a családé, és amiből minden nehezebb hétköznapon meríthet.”

Tutsek Anna Spinning Babies BPK.jpg

Tutsek Annamária

Perinatális szaktanácsadó, tanár, egyetemi óraadó oktató, Spinning Babies ®, szülőoktató, dúla CD(DONA), DiA, TestSzobrász

„A házba sokféle történettel, más előzményekkel és más életszakaszokban érkeznek a nők. Vannak, akik a leendő várandósságukra készülve jönnek; vannak, akik fogantatási nehezítettséggel szeretnének dolgozni.

 

Három szinten foglalkozunk a hozzánk fordulókkal: testi szinten (ebbe tartozik a bodywork, és a testbe ágyazott tapasztalatokkal való munka), lelki szinten (ez az önismereti munkát jelenti, ennek része lehet az anya-magzat kapcsolatanalízis például). Harmadik szint pedig a szakorvosi konzultáció, egy perinatális szemléletű, természetes fogantatást támogató orvossal.”

DSC00252.jpg

Dr. Gutmann Orsolya

Szülész-nőgyógyász szakorvos, perinatális szaktanácsadó

„Azon túl, hogy várandósgondozást végzünk és a háborítatlan szülés felé vezetjük a nőket, fontos gondolat még, hogy elinduljon egyfajta változás az általános szülészeti szemléletben.

 

Ennek alapköve az edukáció, a kommunikáció. Hiszem, hogy mindenkinek ott kellene szülnie, ahol biztonságban érzi magát, ha ez a kórház, akkor ott, de ne kérdőjelezzük meg a nők döntését.

 

Az intézményen kívüli szülésbe nagy energiát bele kell tenni mamának, babának, de még az apának is. A bábák abban tudnak segíteni, hogy támogatnak, de a munka érdemi része az anyáé és a babáé. Ezért is hangsúlyozzuk olyan sokszor, hogy a kulcs a jó felkészítés, felkészülés. Mi itt a BPK-nál ezért dolgozunk.”

Veisenberger Eleonóra.jpg

Veisenberger Eleonóra

Perinatális szaktanácsadó, dúla

„Mikor a ház ötlete megszületett, sokáig csak tervezgettünk, és igyekeztünk az álmainkat a realitás talajára lehozni. Ahogy haladunk előre, úgy lettem egyre lelkesebb.

 

Már az első pillanattól fogva láttam benne a lehetőséget, és őszintén szólva pont ilyennek álmodtam meg akkor is, mint amilyen aztán a valóságban lett. Fantasztikus volt aztán látni, ahogy tényleg megvalósulnak a tervek és elkészül a központ.”

Vass Gabriella.jpg

Vass Gabriella

Bába-szülésznő, perinatális szaktanácsadó

„Bár az én álmaim jóval szerényebbek voltak, mint amilyen a Budai Perinatális Központ végül lett, de az tény, hogy a hosszú távú céljaink pont ebbe az irányba mutattak. Létrehozni egy helyet, ahol a megfelelő szakértelemmel, odafigyeléssel, szeretettel tudjuk támogatni a családokat.”

015.png
bottom of page