top of page

Mindent a várandós ultrahangokról

A magzatunk ultrahang vizsgálata kiemelkedően fontos kapcsolódási pont lehet leendő gyermekünkkel. Az ultrahang vizsgálathoz kapcsolódó áramlási vizsgálat során hallhatjuk meg először a szívhangját is. A szülészeti ultrahang vizsgálatok emellett fontos diagnosztikai felmérések, a hazai ellátási rendszerben 4 javasolt szűrő UH vizsgálat van.

Mikor is érdemes először ultrahang vizsgálatra menni? Mi köze az ultrahang vizsgálatnak a terhesség megállapításához? Miért is ultrahangozunk pontosan, és mit jelentenek azok a kifejezések az ultrahang vizsgálati lapokon? Ezekre és más kérdésekre igyekszünk fényt deríteni. Olvassátok szeretettel!


Miért és mikor ultrahangozunk?

Nevezik terhességi-, várandós-, vagy szülészeti ultrahangnak, ezek mind ugyanarra az eljárásra utalnak: a magzatunk képi eszköz segítségével való vizsgálata. Ez az egyik leggyakrabban használt vizuális eljárás. A várandósság minden trimeszterében javasol a magyar gondozási rendszer egy-egy ultrahang vizsgálatot. Az ultrahang diagnosztikát nevezzük szonográfiának is, amit végezhet orvos és szonográfus is.

Jellemzően az alábbi ultrahang vizsgálatokat végezzük:


Mikor érdemes először ultrahang vizsgálatra menni?

A terhesség tényét az 5. héten is ki lehet mutatni, de az embrió szívműködése a 6. héttől észlelhető. Ezért bármennyire is izgatottak vagyunk, a 6. hét után érdemes először ultrahang vizsgálatra menni, ideálisan 7-9 hét között az utolsó menseshez képest. És hogy mi állapítható meg ilyenkor? A terhesség elhelyezkedése, a 6. hét után az embrió szívműködése, megállapítható hogy egyszeres vagy többes terhesség (ikerterhesség) fogant. Az embrió mérete alapján a terhesség kora +/- pár nap pontossággal mondható meg, és a 8. héttől már sokszor az embrió mozgása is megfigyelhető a vizsgálat során.

A trimeszteres ultrahang vizsgálatoknak több megnevezése is használatban van, ezért alább megfeleltettük egymásnak a leggyakoribb megnevezéseket:

Trimeszter szerint:

A jellemző hét szerint:

Hetek szerint:

Pontos napok szerint:

Első trimeszter; Kombinált teszt

12. hetes ultrahang

11-13. heti ultrahang

11 hét 0 nap - 13 hét 6 nap

Második trimeszter

18. hetes ultrahang

18-22. heti ultrahang

18 hét 0 nap - 22 hét 0 nap

Harmadik trimeszter

30. hetes ultrahang

30-32. heti ultrahang

30 hét 0 nap - 32 hét 0 nap


Terhesség megállapítása ultrahang vizsgálattal

Akár egy vizelet alapú terhességi gyorsteszt, akár termékenységtudatos cikluskövetés, akár a menstruáció elmaradása és a belső bizonyosság (vagy mindezek együtt) vezetnek ahhoz a gondolathoz, hogy gyermeket várunk.

A terhesség megállapítása, hivatalosan a terhesség ténye képi vizsgálat/ultrahang vizsgálat alapján mondható ki. A terhesség megállapítását szonográfus is elvégezheti, de hivatalos gondozásba vételt szülész-nőgyógyász szakorvos kezdeményezhet (magyarán a legtöbb védőnő nem állít ki kiskönyvet szonográfusi, terhesség tényét bizonyító UH lelet alapján).

Nőgyógyászt felkeresni 7-9 hét között érdemes, aki akkor az UH vizsgálat mellett olyan dokumentumokat is ad, amivel a hivatalos gondozásba vétel megtörténik, amikkel már nyugodtan fordulhatunk a védőnőhöz a “kiskönyvért”. Amennyiben hamarabb is szeretnénk UH vizsgálatot, nyugodtan jelentkezzünk be egy sima ultrahang vizsgálatra.


Mitől “genetikai” egy ultrahang vizsgálat? Mikor kell vért venni?

A trimeszteri ultrahang vizsgálatok mindegyike genetikai szűrővizsgálat. A genetikai vizsgálat viszont alapesetben nem gének elemzését jelenti — hanem képi, vizuális ellenőrzéssel, mérésekkel történik a potenciális genetikai alapú fejlődési rendellenességek megállapítása. A három trimeszteres ultrahang közül talán mégis az elsőt érdemes kiemelni, mivel már az embrió fejlődés ezen nagyon korai szakaszában is aránylag magas megbízhatósággal szűrhetővé válnak a meghatározó genetikai rendellenességek (pl. Down-kór).

Az ultrahangos vizsgálatokat labor alapú tesztekkel tovább lehet pontosítani, specifikálni. Ezek nem kötelezőek, ugyanakkor sokunknak megnyugvást jelent ha ezek a komplexebb tesztek is visszaigazolják, hogy magzatunk várhatóan egészséges, teljes értékű életre számíthat. A népszerűbb tesztek közé tartoznak:

  • Kombinált teszt (az I. trimeszteres ultrahang vizsgálat és vérvétel együtt a 11-13. heti ultrahang mellett)

  • Genesafe teszt, ajánlott a 10-18. hétig

  • NIFTY teszt, ajánlott 10-18. hétig

  • Trisomy tesztek, ajánlott a 11-19. hétig

A laborral kiegészített genetikai ultrahang vizsgálatok azok számára is kiemelten fontosak, akik családi történetében előfordultak hasonló esetek. Ezek a tesztek nemcsak vizuális, hanem vérminta alapú labor tesztekkel vannak kiegészítve. Ez azt is jelenti, hogy az ultrahang mellett vérvételre is számítani kell, és a teszt eredményét a laborminta feldolgozását követően lehet kézbe venni; ugyanakkor pontosságuk nagyobb, mint a pusztán vizuális alapú diagnózisok.

A laborral kiegészített teszteket az első trimeszteres ultrahang során lehet elvégezni, ám figyelni kell a hetekben kifejezett terhességi korra, hogy túl korán se érkezzünk! Hiszen ez esetben a túl korai minta ugyanúgy nem alkalmas konklúzió levonására, mint a kései.


Koraterhességi ultrahang vizsgálat

Annak a ciklusnak az első napját, amelyben az embrió fogant, tekintjük a várandósság első napjának. Az elmaradt menzesz ideje után egy héttel, azaz a várandósság ötödik hetében ultrahangon már látni lehet a terhesség tényét, méhen belüli elhelyezkedését. Szépen körvonalazódik ilyenkor már a petezsák (a fogantatás után 10-12 nappal kezd el látszani) a szikhólyag (amely táplálja az embriót és később a köldökzsinór, a gyomor-bélrendszer és a szaporodás szerveinek sejtjeit készíti elő) és az embriócsomó is.

Érdemes megvárni az első ultrahang vizsgálattal legalább a várandósság hatodik hetét, ekkor már jó eséllyel az embrió szívműködése is hallható lesz. Biztosabb képet mutat ilyenkor a hüvelyi ultrahang fejjel történő vizsgálat. Fontos tudni, hogy ilyenkor még hüvelyi ultrahanggal történik legtöbb esetben a vizsgálat. A Budai Perinatális Központban hasi fejjel abban az esetben vizsgálunk, amennyiben az édesanya azt kéri. Ebben az esetben lehet, hogy nem lesz minden olyan tisztán látható, és természetesen meg tudjuk ismételni a vizsgálatot egy későbbi időpontban ha valamiért szükséges.

A szonográfus szakszavaival

A vizsgálat célja a méhen belüli terhesség kimutatása. A terhességi kor függvényében a vizsgálat történhet hüvelyen vagy hason keresztül. Optimális ideje az utolsó menstruáció első napját követő 6-8. terhességi hét. Hüvelyi ultrahang vizsgálat esetén ajánlott a vizsgálat előtt a hólyag kiürítése, míg hasi ultrahang vizsgálatnál kedvezőbb a telt hólyag.

A koraterhességi ultrahangvizsgálat során megítélhetjük a petezsák elhelyezkedését, alakját, mérhetjük átmérőjét, a szikhólyag méretét és az embrió fejtető-farok távolságát (CRL), valamint áttekinthetjük a környező kismedencei területeket.


1. trimeszteri (12 hetes) ultrahang szűrővizsgálat

Az első trimeszteri ultrahang vizsgálatot a terhesség 11. hetétől a terhesség 13+6 napjáig lehet elvégezni. Ennek a vizsgálatnak a célja a terhességi kor pontos meghatározása, a durva fejlődési rendellenességek, kromoszóma rendellenességek gyanújának felismerése. A méhlepény elhelyezkedésének megállapítása később a szüléshez is fontos információval szolgálhat. Ugyanakkor fontos tudni, és nagyon izgalmas is, hogy ahogyan a méh növekedik, úgy a méhlepény legtöbbször “feljebb migrál”, és ugyan az első trimeszterben még sok esetben eléri a belső méhszájat is, de később már nem, ezért a méhlepény tapadásával kapcsolatban a diagnózist 3. trimeszterben lehet majd felálIítani.


13 hetes magzat, látható ahogy átöleli a köldökzsinórt ultrahang felvételen

13 hetes magzat, látható ahogy átöleli a köldökzsinórt – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


Vizsgáljuk a magzat koponya formáját, a két agyféltekét valamint az ezt elválasztó falxot. Itt történik a HC (fejkörfogat) és BPD (fejátmérő) lemérése. Ezek után nézzük az orrcsont meglétét vagy hiányát (NBL) valamint az orr mögötti háromszöget vesszük szemügyre, amely a farkastorok kizárását hivatott jelezni.

A vizsgálat egyik legfontosabb része a tarkóredő lemérése. A tarkó- vagy nyaki redő (NT) megvastagodása, emelkedett értéke utalhat szívhibákra, valamint a Down-, Patau-, Edwards-szindróma, vagy más kromoszóma-rendellenességek megnövekedett kockázatára is.


Ultrahang felvételen 14 hetes magzat koponyája keresztmetszeti felvételen, csodaszép tarkóredővel (sárga jelek alapján mérjük)

14 hetes magzat, csodaszép tarkóredővel (sárga jelek alapján mérjük) – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


A szív vizsgálatakor nézzük a kamrák és pitvarok meglétét az ezeket elválasztó sövényeket, a szív elhelyezkedését és működését. Tudni kell, hogy a szív ilyenkor még nagyon pici kb 2 mm-es, így vizsgálata eltarthat egy picit hosszabb ideig is.

Picit lejjebb haladva a magzati hasüreg kerül vizsgálatra. Ennek körfogata is lemérésére kerül melyet AC- ként lehet a dokumentáción megtalálni. Ebben a síkban vizsgáljuk a magzati gyomor telődését és elhelyezkedését. Lentebb vizsgáljuk a hólyag telődését is.

Még tovább haladva a végtagokhoz érünk, ahol mind a négy végtag mindhárom szegmense, tehát felkar, alkar és kézfej ujjakat, valamint a combot, a lábszárat, és a lábfejet is alaposan ellenőrzik.

Lemérjük a CRL méretét is, mely az úgynevezett ülőmagasságot jelenti (ez az adat adja meg a terhességi kort), ezek mellett vizsgáljuk a magzat áramlásokat, a magzatvíz mennyiségét a méhlepény elhelyezkedését.


13 hetes magzat kényelmesen fekszik édesanyja méhében

13 hetes magzat kényelmesen fekszik édesanyja méhében – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


A protokoll szerint a vizsgálatot már a betöltött 11 héttől el lehet végezni. Ez így van, ugyanakkor ilyenkor még könnyen lehet, hogy túl kicsi a magzat ahhoz, hogy a legalaposabb vizsgálat történhessen. Saját tapasztalatunk és véleményünk szerint ilyenkor még elég korai ez a vizsgálat. A vizsgálat sikerességéhez az embriónak el kell érni a 45 mm-es ülőmagasságot. Amennyiben ez nem teljesül valamint a magzat mérete szerint nem tudjuk elvégezni a szűrést a kismamának vissza kell jönnie.

A betöltött 12. héttől ez a méret nagyobb biztonsággal megvan és az ilyenkor kiszűrésre kerülő markerek is nagyobb biztonsággal vizsgálhatóak.

A vizsgálat már hason keresztül történik. Bizonyos esetekben még szükség lehet hüvelyi ultrahangra is, de ez az esetek kevés százalékában következik be. A vizsgálat előtt enni, inni nyugodtan lehet, a mosdót, amennyiben lehetséges, ne használjátok, mert a félig telt hólyag az ideális a vizsgálat elvégzésére.

Tudni kell, hogy ez a vizsgálat elhúzódhat, így idővel is úgy kell készülni, hogy lehet tovább kell maradni. A különböző vizsgálati területeket, különböző síkokban lehet csak láthatóvá tenni, valamint lemérni. Ehhez a pici magzatnak is mozognia, forognia kell.

A szonográfus szakszavaival

A vizsgálat célja a magzat méretei alapján a pontos terhességi kor meghatározása, illetve egyes magzati fejlődési- és kromoszóma rendellenességek korai felismerése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény elhelyezkedésének a megítélése. A vizsgálat hason keresztül történik. Ajánlott ideje a terhesség 11. hét +0 nap – 13. hét +6 nap közötti időpontja. A vizsgálat során a félig telt hólyag a legoptimálisabb.

Az első trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat során mérhető a fejtető-farok távolság (CRL), a koponya vízszintes síkjának rövidebb átmérője (BPD), a fejkerület (HC), vizsgálható a koponya alakja, csontosodása, egyes agyi képletek és az arckoponya. Mérhető a haskörfogat (AC), illetve a combcsont hossza (FL). Vizsgálható a gerinc íve, a tüdők, a szív elhelyezkedése, mérete, üregei, a gyomor és a húgyhólyag telődése, a rekesz és a hasfal épsége, a négy végtag három szegmentuma. Megítélhető a magzatvíz mennyisége, vizsgálható a méhlepény elhelyezkedése, illetve a környező kismedencei szervek.

A kromoszóma rendellenességek szempontjából meghatározható a nyaki redő (NT) mérete, az orrcsont jelenléte vagy hiánya, egy – a hasüregben elhelyezkedő - rövid érszakaszon, a Ductus Venosuson (DV) illetve a szív tricuspidális billentyűjén át történő vér áramlása, a szív frekvenciája.

Az ultrahangvizsgálaton kapott értékek kombinált teszttel történő kockázatbecsléssel kiegészíthetőek, mely növeli annak az esélyét, hogy a három leggyakoribb esetlegesen fennálló kromoszóma rendellenesség (Down syndroma, Edwards syndroma, Patau syndroma) felismerésre kerül. A kombinált teszt által történő kockázatbecsléshez az ultrahangvizsgálaton kívül az anyai vérből vett két lepényi hormon meghatározása, illetve az anyai életkor megadása szükséges. A vérvétel nem kötött étkezéshez, folyadékfogyasztáshoz. A kombinált teszt 95 %-os pontosságú szűrővizsgálat.


14 hetes magzat, karja a feje mögé, kényelmesen heverészve édesanyja meleg méhében

14 hetes magzat, karja a feje mögé, kényelmesen heverészve édesanyja meleg méhében – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


2. trimeszteri ultrahang szűrővizsgálat

Jellemzően a második trimeszterben válik lehetővé a magzat nemének az ultrahangos megállapítása. Ennek oka prózai: ekkorra látszik, ha látszik. :) Tapasztalatunk szerint ez a fajta vizuális megállapítás jó eséllyel pontos, de előfordult már olyan baba is, aki kivárta, és csak a szülés pillanatában mutatta meg magát.

Fontos tudjátok, hogy igyekszünk alkalmazkodni a család preferenciájához: több olyan családdal találkoztunk, akik meglepetésnek szánták a leendő gyermekük nemét. Ha ez számodra is fontos, akkor minden vizsgálat előtt bártan jelezd a szonográfusainknak, és mi megteszünk mindent, hogy ne szóljuk el magunkat!

A szonográfus szakszavaival

A vizsgálat célja a magzat aktuális méretének, növekedésének ellenőrzése, a magzat anatómiájának áttekintése, egyes magzati fejlődési rendellenességek felismerése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény elhelyezkedésének a megítélése. A vizsgálat hason keresztül történik. Ajánlott ideje a terhesség 18. hét +0 nap – 22. hét +0 nap közötti időpontja.

A második trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat során mérhető a koponya vízszintes síkjának rövidebb átmérője (BPD), a fejkerület (HC), több síkban vizsgálhatóak egyes agyi képletek, az arcon a szemüregek, az orr, a száj, a felső ajakív, mérhető a haskörfogat (AC) és a combcsont hossza (FL). Több síkban vizsgálható a gerinc íve, megtekinthetőek a tüdők, a szív elhelyezkedése, mérete, üregei, kiáramlási pályái, a gyomor és a húgyhólyag telődése, a vesék, a rekesz és a hasfal épsége, a négy végtag három szegmentuma. Megítélhető a magzatvíz mennyisége, vizsgálható a méhlepény elhelyezkedése, illetve a környező kismedencei szervek.


3. trimeszteri ultrahang szűrővizsgálat

A harmadik trimeszteri ultrahang előtt általában különösen nagy várakozás van a családokban. Persze mindegyik ultrahangot izgatottság lengi körül, de ez a vizsgálat azért van megkülönböztetett helyzetben, mert ha nem ajánlottak nekünk olyan kontroll ultrahangot, amire csak bizonyos eltérések esetén van szükség, akkor a 18-20. heti szűrés óta nem láttuk ultrahang képen a kisbabánkat. Vannak olyan párok, akik éppen ezért bejelentkeznek egy ”bekukucskálásra” a két kötelező ultrahang között is, még ha ez nem is a várandósgondozás része.

Amikor viszont eljön a várva várt 30-32. heti ultrahang, amint meglátjuk az ultrahang képernyőjét, rögtön észre fogunk venni valami szokatlant. A kisbabánk ekkorra már olyan nagy lesz, hogy a kijelzőn nem lehet látni egész testét, egész alakját, hanem csak egy-egy aranyos testrészt fog nekünk megmutatni magából. Egy kis talpat, vagy a hátát, illetve reméljük, hogy esetleg az arcát.

Jelentősen nagyobbnak és fejlettebbnek fogjuk őt látni a legutóbb tapasztaltakhoz képest, hiszen 10-14 hét alatt óriási változáson mennek át a babák, nagyon dinamikusan fejlődnek. Sok kisbaba előszeretettel tartja a kis kezecskéjét az arca előtt, de ha szerencsénk van, nem takarja el az arcát és talán még egy kósza mosolyt is elcsíphetünk tőle.

A magzat méreteit elsősorban azért ellenőrizzük, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy jó templóban fejlődik, növekedik a csöppség. Előfordul, hogy az átlagtól való eltérés a szülők genetikájának is köszönhető, ez az összefüggés néha a szülők termetének szemrevételezésével is megállapítható :). A magzatvíz mennyiségét is vizsgáljuk ilyenkor, ennek jellemzően jelentősen sok vagy jelentősen kevés magzatvíz esetén van jelentősége, akkor esetleg kontroll ultrahangokra szükség lehet. Érdekesség, hogy viszonylag gyorsan is tud változni a magzatvíz mennyisége, mert az anya 3 óránként teljesen lecseréli a magzata számára.

A szonográfus szakszavaival

A vizsgálat célja a korábbi ultrahangok alapján a magzat aktuális méretének, növekedésének ellenőrzése, a magzat esetleges növekedési zavarainak, illetve egyes - harmadik trimeszterben felismerhető -magzati fejlődési rendellenességek kiszűrése, a magzatvíz mennyiségének, a lepény elhelyezkedésének, állapotának a megítélése. A vizsgálat hason keresztül történik. Ajánlott ideje a terhesség 30. hét +0 nap – 32. hét +0 nap közötti időpontja.

A harmadik trimeszteri ultrahang-szűrővizsgálat során mérhető a koponya vízszintes síkjának rövidebb átmérője (BPD), a fejkerület (HC), mérhető a haskörfogat (AC) és a combcsont hossza (FL). megtekinthetőek a tüdők, a szív elhelyezkedése, mérete, üregei, kiáramlási pályái, a gyomor és a húgyhólyag telődése, a vesék, a rekesz és a hasfal épsége. Megítélhető a magzatvíz mennyisége, vizsgálható a méhlepény elhelyezkedése, illetve a környező kismedencei szervek.


4. ultrahang vizsgálat

A 4. ultrahang vizsgálatra általában a 36. héten kerül sor. Akinek volt már része ebben a vizsgálatban, az tudja, mekkora élményt jelenthet, hogy a babák arca az eddigiekhez képest a legtisztábban látszódhat, így egy-egy ismerős vonást fel is lehet akár fedezni rajtuk. “Nézd, olyan a füle, mint neked. Jé, a szája tisztára a nagypapáé.” Persze nagy tud lenni a nevetés akkor is, ha a szülők úgy érzik, senkire sem hasonlít a családból. Sok szülőtől halljuk, hogy amikor megpillantják kisbabájukat a születés után, egy az egyben olyannak látják, mint az utolsó ultrahang felvételkor, illetve a baba egy-egy olyan mozdulatára is rá szoktak ismerni, ami az ultrahang során is tipikus volt az ő kisbabájuknál. Vannak babák, akik például mindig egy bizonyos szögben tartva a kezüket takarják el az arcukat. Vagy például a fülük mellett tartják a karjukat és a születésük utáni órákban, vagy akár napokban, hetekben is pontosan úgy és pontosan oda teszik a kezüket, ahogy méhen belül is láthattuk tőlük.


38 hetes magzat, ahogyan boldogan szopizza az ujját 3D ultrahangon

38 hetes magzat, ahogyan boldogan szopizza az ujját – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


Természetesen akkor se lepődjön meg senki, ha a baba érkezésekor nem látják hasonlónak az arcát az ultrahangon látottakkal, ez is gyakran előfordul. Azt, hogy mennyire látunk hasonlóságot, nagyban befolyásolja a fantáziánk is. Valaki olyannak látja, mint a 36. heti fotón, valaki pedig teljesen másnak. Ez nem feltétlen a fotó minőségén vagy a baba arckifejezésein múlik, hanem a szülők megélésén.

Amire viszont biztosan számíthat mindenki, hogy teltnek fogja látni a kisbabája arcát, hiszen a babáknak az a dolguk a várandósság utolsó időszakában, hogy zsírpárnákat növesszenek. Nem csak az arcukon, a test más részein is. Az arcon ez azért figyelhető meg jól, mert olyan igazi baba pofit alakítanak ki a párnácskák. A babák ezeknek a zsírpárnáknak a feltöltésével is a kinti életre készülnek fel.


Magzat édesanyja méhében Kezére hajtott fejjel, tátott szájjal alszik

Kezére hajtott fejjel, tátott szájjal alszik – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


37 hetes magzat, a kezét ízlelgeti, már a szopizásra gyakorol, 3D utlrahangon

37 hetes magzat, a kezét ízlelgeti, már a szopizásra gyakorol – felhasználva az édesanyja engedélyével, további felhasználása az érintett kérésére nem engedélyezett


Flowmetria

A flowmetria az előzőekhez képest egy célzottabb vizsgálat: a méhlepény és köldökzsinór állapotát, vagy a magzat keringésének, vérellátottságának ellenőrzését szolgálja. Audiovizuális vizsgálat, vagyis a képi elemzés mellett a keringés hangjait (frekvenciáját) is regisztráljuk és ez alapján tudunk következtetést levonni a méhlepény épségéről, hatékony működéséről, és a magzat keringéséről.

Arról, egy magzat jól van-e, fontos benyomást ad a keringése. Ha jó a vérkeringés a köldökzsinórban és a baba fő ereiben, akkor arról győződhetünk meg, hogy élettani funkcióit tekintve a kisbabánk jól van.

Ez azt is jelenti, hogy bizonyos kóros állapotok kiszűrhetőek a vizsgálat segítségével.


Babamozi

A babamozi esetében már nem a vizsgálat részén, hanem az élményen van a hangsúly :) ezért a 25. héttől javasoljuk. A babamozi kivételével az összes többi várandósság alatti ultrahang vizsgálat abban segítenek a szakembereknek, hogy nyomon tudják követni a magzat fejlődését és egészségét. A babamozi viszont nagy lépést tesz előre abban, hogy mozgó és valósághű képeket is láthassunk a babánkról, megcsodálhassuk egyedi vonásait, akár mimikáit is.

A babamozi során 4D ultrahangtechnológiát alkalmaznak. A 4D ultrahang képek sokkal részletesebbek és élethűbbek, mint a hagyományos 2D vagy 3D képek, így lehetővé teszik, hogy a szülők alaposabb betekintést nyerjenek a baba különböző testmozgásaiba és akár viselkedésébe. Az élő képek segítségével láthatjuk, hogyan nyújtózkodik, mosolyog vagy ráncolja a homlokát. Valóságosabbnak hat például a bőr textúrája és kirajzolódnak a hajszálakat is, ami tovább fokozhatja, hogy milyen szépnek látjuk kisbabánkat.

Ahogy megpillantjuk a méhen belül növekvő gyermekünk arcvonásait, kifejező szemét, pici kezeit és lábait, vagy észrevesszük, ahogy kezeivel megérinti az arcát, úgy érezhetjük, hogy még közelebbi kapcsolatba léphetünk vele. Ezeknek az aranyos pillanatoknak a megörökítése szívmelengető lehet a szülőknek.


Többet szeretnél tudni?

Keresd bártan szonográfusainkat: Nagy Tímeát és Győrfi Mátyást!


Köszönet - és adatvédelem

Köszönjük az édesanyáknak, akik megengedték, hogy gyermekeik BPK-ban készült ultrahang képeit anonim módon megmutathassuk ebben a cikkben! 😊

FONTOS! A képek felhasználását a GDPR értelmében az Érintettek kifejezetten ennek a cikknek a céljára engedélyezték. Így a képek további felhasználása semmilyen módon nem engedélyezett.

A cikk tájékoztató jellegű, vagyis nem egészségügyi tanács, nem teljeskörű egészségügyi szakleírás, és nem minden esetben teljeskörű. Kérdéseiddel fordulj szakembereinkhez.

A cikk szövege szerzői jogvédelem alatt áll, © BPK Budai Perinatális Központ, bármilyen részének vagy egészének felhasználása csak előzetes írásos engedéllyel.





Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page