top of page

Szülés háborítatlan természetességgel

2024. 03. 14

Szerző: dr. Fári Ildikó
Szakmai lektor: Szelényi Nóra perinatális szaktanácsadó, pszichológus

Egyre több kismama vágyik arra, hogy a lehető legtermészetesebb módon szülhessen. Bár a köztudatban számos értelmezése van a háborítatlan szülésnek, a lényeg mégis a természetes folyamatok támogatásában rejlik. A várandósság alatti testi-lelki felkészülés, egy biztonságos, megtartó közeg és a segítő szakemberek közreműködésének együttes eredménye lehet az, hogy az anyák a számukra legkívánatosabb körülmények között, háborítatlanul hozhassák világra gyermeküket.


Mást ért háborítatlanság alatt a várandós nő, mást a laikus és sokszor a különböző szakemberek is. Ha a szó legszorosabb értelmében vesszük, még a legegyszerűbb dolgok, mint például egy szimpla vizsgálat is háborítólag hathat. Sokan és sokfélét gondolnak a háborítatlan szülésről. Egyesek az otthonszüléssel, mások a teljes beavatkozás-mentességgel azonosítják tévesen. De a valódi háborítatlan szülés másról szól. A szülés nem egy csatatér. Az egyik legtermészetesebb emberi folyamat, ha hagyjuk a saját medrében folyni és képesek vagyunk megfelelően támogatni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, azonban számos feltételnek kell teljesülni. Ehhez nyújtanak segítséget, mintegy védőhálóként a leendő anyák és családjaik számára a Budai Perinatális Központ szakemberei. 
 

Zavartalan természetesség

„Számunkra a fő szempont, hogy hogyan tud a lehető legtermészetesebb lenni a szülés és hogy ezt hogyan tudjuk támogatni. A valódi háborítatlanság úgy valósulhat meg, ha minél inkább zavartalanul érvényesülhetnek a fiziológiás folyamatok, ha az anya és a születendő gyermek vannak fókuszban, és mindketten kompetensek tudnak maradni a folyamatban. A szülés magától indulhat és a saját ritmusában haladhat. De ez nem egyenlő a beavatkozás-mentességgel” – avat be Dr. Gutmann Orsolya, szülész-nőgyógyász szakorvos, perinatális szaktanácsadó.


Vass Gabriella bába-szülésznő, perinatális tanácsadó szerint a háborítatlanság megnevezés helyett, találóbb lenne a természet rendje szerinti szülést használni. „Ez fejezi ki leginkább a lényeget. Ilyenkor elég csak a természetes folyamatokat támogatni, és maga a támogatás is naturális módon történik. Sokszor nincs másra szükség, csak hogy a kismama tudja, ott van a védőháló alatta, amibe bármikor beleugorhat és az megtartja őt”-mondja. 


Egybecseng a szakorvos és a bába által megfogalmazott elvekkel Veisenberger Eleonóra - perinatális szaktanácsadó, dúla véleménye is, aki a háborítatlanságot a háborítás hiányával azonosítja, melyben nem a beavatkozások teljes elkerülése rejtőzik, hanem inkább a leendő édesanya (és apa) teljeskörű, korrekt, érthető tájékoztatása és a helyzettől függő átbeszélt, közös döntéshozás, amelyben a szülők kompetenciaérzése nő.


A kulcs: a megfelelő támogatás
 

Dr. Gutmann Orsolya rávilágít, hogy a szüléskísérés során szakmai hibának számít az is,  ha túl sok beavatkozás történik túl hamar, vagy ennek éppen az ellenkezője valósul meg: túl kevés a közbelépés, és az is túl későn történik a folyamat élettani mederben tartása érdekében. „Rendkívül fontos az adott helyzetben jelen lévő szakemberek tapasztalata és szakmaisága, hogy időben és jól tudják értelmezni a történéseket és ehhez mérten nyújtsanak megfelelő támogatást a szülésnél.” 


„A vajúdás, a szülés-születés nem csak testi, de lelki erőpróba is. Sűrített vetülete az anyaság kihívásainak”- emeli ki Szelényi Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó. „Ahogy jó esetben szülővé válásunk és anyaságunk is egy megtartó transzgenerációs közösségbe ágyazott folyamat, úgy vajúdásunk is akkor lehet háborítatlan, ha egész addig támaszkodhatunk saját erőforrásainkra, amíg elbírjuk. Amikor úgy érezzük, a végét járjuk ezeknek az erőforrásoknak, akkor segít a minket kísérő, megtartó szakemberháló. A megtartottságtól erőre kapunk, és ha a kapott segítségben megélt élmény a megtartottság, az a szülés háborítatlan, a segítség tényleges valójától függetlenül.”


A felkészülés segít
 

Akkor a legjobb az esély arra, hogy minden a természet rendje szerint történjen a szülés során, ha a kismama megfelelően felkészült, mind mentális, mind fizikális oldalon is. 


„A kívánt háborítatlan szülésélményt leginkább támogató körülmények a testtudatosság, az odafigyelés és a szabad mozgás lehetőségének megléte a szülés során. A legfőbb cél: eljutni a szülés időpontjára odáig, hogy a leendő anya elhiggye: ő és a születendő babája meg tudják csinálni” – hangsúlyozza a felkészülés fontosságát Dr. Gutmann Orsolya.


„A szülés folyamatában az anya a mozgásai közben segíti a babáját a beilleszkedésében, átforgásában, kibújásában. Ahhoz, hogy ezek az ösztönös medenceízületi nyitások megvalósuljanak, nagyon fontos, hogy a kismamának szabad mozgástartománya legyen. Ennek elérésében segítenek a testfókuszú szülésfelkészítő csoportjaink”- magyarázza  Tutsek Annamária perinatális szaktanácsadó, tanár, egyetemi óraadó oktató, Spinning Babies® Szülőoktató, dúla. „Ha a kismama ismeri a saját testének képességeit, a medencét alkotó csontok, ízületek mozgását, ennek téradó, nyitó jellegét, segíteni tudja a baba születését. Így a szakember nyugodtan tud "csak" jelen lenni, várni és kísérni” - teszi hozzá.

BPK logo_hh_szurke-arany.png
bottom of page