top of page

Bábai várandósgondozás

A várandósgondozást a szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén szülésznő (bába) is végezheti a hazai szabályozásnak megfelelően.

 

Szakembereink széleskörű várandósgondozási tervet készítenek a várandósságra és a szülés folyamatára nézve egyaránt, beleértve a fizikai, érzelmi és szociális támogatást is. 

A várandósságok közel 85-90%-a élettani, azaz egészséges ("alacsony rizikójú"). A bábai szemlélet alapja, hogy hiszünk benne, hogy egy nő képes megfoganni, kihordani és megszülni kisbabáját különösebb beavatkozások nélkül. A konzultációink holisztikus szemléletűek, célunk, hogy a nők a várandósság és szülés során tájékozottak, támogatottak legyenek és megnyugvást találjanak szakembereink személyében. Egymás megismerését és a kölcsönös bizalmat különösen fontosnak tartjuk. A bábai gondoskodás alappillére a várandós és a bába közötti kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés, mely nélkülözhetetlen feltétele a szakmai gondoskodás személyre szabottságának.

Bábai várandósgondozásra a 38. hétig várunk, azt követően CTG időpont foglalására kérünk.

CTG (NST) vizsgálat

Bárhol is készül a szülésre, jöhet hozzánk CTG (NST) vizsgálatra, mely közben perinatális témájú beszélgetésre, kérdések megválaszolására szülésznőink rendelkezésre állnak. A 38. hét után CTG vizsgálatra várunk.

Bábáink, szülésznőink

Bogár Boglárka

Bogár Boglárka

Bába, szoptatási tanácsadó (IBCLC), perinatális szaktanácsadó

Perinatális szemléletben dolgozó szülésznő, aki fontosnak tartja, hogy a szülések során olyan szakemberek kísérjék a szülő nőt, a születendő gyermeket és - családot ,akik teljes odafigyeléssel tudnak feléjük fordulni! Képzései elvégzése során fontos szempont volt, hogy átfogó képet kapjon a perinatális időszakról, és ezután ezzel a tudással segítse a hozzá forduló édesanyákat! Szerencsésnek tartja magát, mert volt lehetősége többször megtapasztalni a háborítatlan szülés kísérését! Egyik kedvenc idézete: "Minden természetes szülésnek megvan a szándékossága és a terve; Ki gondolna arra, hogy széthasítsa a gubót a pillangó előbukkanásakor? Ki törné fel a héjat, hogy kihúzza a kiscsirkét?" (Marie F. Mongan)
Csomós Patrícia

Csomós Patrícia

Bába, szoptatási tanácsadó (IBCLC) perinatális szaktanácsadó

Mások segítése, támogatása mindig is központi szerepet játszott az életemben, ezért a középiskola után úgy döntöttem, hogy jelentkezem a Semmelweis Egyetemen induló diplomás szülésznő szakra. A főiskola után saját szülésélményeim tapasztalata és további tanulmányaim megerősítettek abban, hogy nem mindegy, hogyan születünk. A szülés és születésélmény lenyomatként végigkíséri életünket, ezért különösen fontosnak tartom, hogy a családok megfelelő támogatást kapjanak a perinatális időszakban. 2014-ben babamasszázs oktató lettem, 2015-ben IBCLC laktációs szaktanácsadó, majd 2020-ban elkezdtem az ELTE perinatális szaktanácsadó képzését, hogy már a várandóság tervezésének időszakától egészen a kisgyermekkor végéig kísérni tudjam a családokat.
Király Ágnes

Király Ágnes

Bába

Monori Éva

Monori Éva

Bába, szoptatási szaktanácsadó

Szeretem a madárhangú tavaszi hajnalokat, szeretek hóesésben sétálni, szeretek énekelni, zenélni, kirándulni, társasozni, barátokkal beszélgetni, együtt nevetni, egy jó filmet megnézni, fiatalok bolondozását hallgatni, vízparton üldögélni vagy a kandallóban táncoló lángokat csodálni.... Apró koromtól az anyaságra készültem. Gödöllőn élek, öt gyermekem van, akik közül a két legkisebb otthon született. Azt szoktam mondani, hogy én a gyermekeim születésével kaptam a hivatásomat, - és ebben benne vannak a kórházi szüléseim is, meg az otthoni szüléseim is, - mindnek nagyon fontos szerepe és helye volt abban, hogy elvégeztem a Semmelweis Egyetem szülésznőképzését. Persze a bábaságot nem az iskolában tanulja az ember, ott csak papírt szerez. Mindannyian úton vagyunk. Az azóta eltelt években sokat tanulhattam és tanulhatok most is előttem járó, kiváló bábatársaimtól, akikkel alkalmam volt együtt dolgozni. Meggyőződésem, hogy ezzel a tudással, a saját, megerősítő otthonszülés-élményünkkel olyan kincset kaptunk, amire vigyáznunk kell, hogy együtt, egymást segítve, összefogva tovább tudjuk adni mindezt az utánunk következőknek. Hálás vagyok mindazoknak az asszonyoknak a bizalmáért, akiknek a szülését kísérhetem. Megtiszteltetés számomra, hogy ezekben a kitüntetett pillanatokban a családok életének részesévé válhatok. Hálás vagyok a családomnak, hogy ezen az úton járhatok, hogy akkor is szeretnek és elfogadnak, mikor fáradt, nyűgös és kialvatlan vagyok, amikor egy előre megbeszélt programot le kell mondanom, amikor fogalmam sincs, hány órára érek haza, amikor nem készül el az ünnepi ebéd... Az ő támogatásuk, biztatásuk és szeretetük nélkül nem menne. Hálás vagyok Istennek, hogy anya lehetek. Hálás vagyok, hogy láthatom felnőni a gyermekeimet. Hálás vagyok, hogy öt unokám közül háromnak a születésénél anyaként, nagymamaként és bábaként is jelen lehettem. Bízom benne, hogy elegendő egészséget és erőt kapok továbbra is ehhez a hivatáshoz!
Novák Eszter

Novák Eszter

Bába

A Semmelweisen végzett szülésznői tanulmányaim alatt már elkezdett a szülészet „alternatív” vonala vonzani. A kórházi gyakorlattal párhuzamosan dúlaképzést is végeztem, hogy már hallgatóként igazi támogatást tudjak nyújtani a szülő nőknek. Az egyetemi diplomám megszerzése (2019) után, egyből jelentkeztem laktációs szaktanácsadó képzésre is, ahol 2022-ben végeztem. 2020 és 2022 között egy magán szülészeti praxisban vettem részt várandósgondozásban és kísértem szüléseket. 2022 nyarán 2 hónapot Hollandiában töltöttem gyakorlaton, ahol világossá vált számomra, hogy intézményen kívüli szüléseknél szeretnék dolgozni. Folyamatos tanulással és továbbképzésekkel igyekszem a perinatális időszakban a lehető legjobban támogatni és segíteni a családokat.
Schanda Mónika

Schanda Mónika

Bába, szoptatási tanácsadó (IBCLC), perinatális szaktanácsadó

Schanda Mónika vagyok, bába, szoptatási tanácsadó (IBCLC) és perinatális szaktanácsadó. A gyerekeim megszületése után módosítottam pályát, és azóta dolgozom a szülés/születés körül. Az anyákat elsősorban intézeten kívüli szülések kísérése, a szoptatás támogatása, szülésfelkészítés terén tudom és szeretem támogatni. Munkám mellett legfőbb örömforrásom a három gyerekem és a két kicsi unokám.
Vass Gabriella

Vass Gabriella

Bába-szülésznő, perinatális szaktanácsadó, a BPK egyik szakmai alapítója

Hozzá fordulhat bábai várandósgondozás és szülésfelkészítés kapcsán minden gyermeket tervező, illetve már gyermeket váró család. A szülés természetes megközelítésének híve, az alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségek támogatója. Komplex felkészítés során a családi egység támogatását tartja fontosnak. A szülés-születés folyamatát egységes, összefüggő folyamatként közelíti meg. A különböző szakterületről érkező perinatális szaktanácsadók által szolgáltatott szakmai hálót igyekszik biztosítani a családok számára.
bottom of page