top of page

Lelki felkészülés a Budai Perinatális Központban

Egy új élet kezdetének a baba érkezését tartják a családba, holott a változások jóval előbb indulnak. Mi, a Budai Perinatális Központ szakemberei azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az anya által megélt változásokat – legyenek azok nehéz vagy könnyed, testi vagy lelki érzések, érzetek - végigkísérjük. 

A házba sokféle történettel, más előzményekkel és más életszakaszokban érkeznek a nők. Vannak, akik várandósan érkeznek; vannak, akik fogantatási nehezítettséggel szeretnének dolgozni. Három szinten foglalkozunk a hozzánk fordulókkal: testi szinten (ebbe tartozik a bodywork, és a testbe ágyazott tapasztalatokkal való munka), lelki szinten (ez az önismereti munkát jelenti, ennek része lehet az anya-magzat kapcsolatanalízis például). A harmadik szint pedig a szakorvosi konzultáció, egy perinatális szemléletű, természetes fogantatást támogató orvossal. 

Első találkozás a házzal

Akik várandósgondozásra, szüléskísérésre kapcsolódnak a házhoz, azok számára a lelki felkészülés első lehetséges módja a bábai konzultációkon való részvétel. Ezek maguk is perinatális konzultációk, érintik azokat a nehezebb témákat, melyekkel a legtöbb édesanya találkozik a fogantatástól a magzat megszületéséig. 


Emellett, minden velünk szülni készülő családot hívunk a 10 alkalomból álló szülésfelkészítőre, mely várandósság, szülés és gyermekágy modulokra van osztva a témák szerint. Itt sok olyan témával dolgozhatnak a családok (amellett, hogy sok nagyon hasznos információt kapnak a szülővé válás állomásairól), melyek mélyebb lelki munkát inspirálhatnak. Hisszük és tapasztaljuk, hogy az anyai-apai lélek is formálódik a várandóssággal. Sok olyan kérdés, ami addig nem volt annyira előtérben most szót kér. Például az, hogy milyen volt nekem gyermekként otthon, milyen kihívásokkal és örömökkel találkoztam a megszületésemtől a felnőtté válásomig. Ezek a témák nem csitulnak el a szüléssel, sőt, egyre hangosabban kérnek szót a mindennapokban, így mi nagyon biztatunk minden családot arra, hogy még a szülés előtt kezdjen el dolgozni velük.

 

Akár a bábai várandósgondozás, akár a szülésfelkészítők, vagy a mindennapok hoznak egy olyan témát, amely az édesanya, vagy az édesapa számára kiemelkedően fontossá válik, biztatjuk őket mélyebb lelki munkára perinatális szaktanácsadóinkkal vagy pszichológusainkkal. Az önismereti munka egy izgalmas formája lehet az anya-magzat kapcsolatanalízis is, mely egy relaxációba ágyazott kapcsolódási lehetőség a magzatunkkal és a saját perinatális történetünkkel. Gyakran az egész család részt vesz ezeken az önismereti alkalmakon, az édesanya, a magzat és az édesapa is.

Tudjuk, hogy a mai világ, az életmódunk nehezen teszi lehetővé, hogy kapcsolódni tudjunk a testünkhöz, a női zsigeri működésekhez. A modern kor mást diktál: határidőkre való teljesítést, stratégiaépítést, tervezést és megvalósítást. A saját zsigereinkkel való együttműködés biztonságának a megtapasztalása, annak az érzése, hogy a testem, ez a csodálatosan összetett organizmus tudja és teszi a dolgát, a babám ennek a folyamatnak pedig kompetens alakítója, talán az egyik legjobb beugró a szüléshez.

Azok számára is nyitva állnak a BPK kapui, akik nem itt terveznek szülni. A felkészülésben, várandósgondozásban ugyanúgy van lehetőségük kísérést kérni.

Akik nehezített fogantatással érkeznek 

Egyre gyakrabban érkeznek a családok nehezített fogantatás témájával is. Azzal az alapvetéssel dolgozunk, hogy testünk-lelkünk külön nem választható módon lüktet együtt. Egyre több relaxációs eszköz épít erre az evidenciára és nyit ajtót a saját testünkkel való munkára az imagináción - a belső képekkel való munkán keresztül. A relaxációban együttműködésre hívott szerv a méh, és azok a tartalmak, melyek a relaxációban megjelennek lehetőséget adnak annak érzelmi megértésére, hogy miként is vagyok én, hogy volt a családom generációkon keresztül a fogantatással. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttem zsigeri szinten, mire eljutottam odáig, hogy én szeretnék foganni.

Számos más módszertan is rendelkezésre áll a házban azok számára, akik akár ebben, akár más témában keresnek önismereti lehetőséget. Dolgoznak a kollégák meseterápiával, KIP-pel, sématerápiával is.

 

Sokan kérdezik, hogy hogyan válasszanak szakembert vagy módszertant. Jellemzően azt tapasztaljuk, hogy vagy az egyik, vagy a másik hívja meg az embert a munkára. Vagy az egyik módszerben érzem azt, hogy kíváncsivá tesz, közel áll hozzám, vagy egy szakemberrel való találkozás hozza meg ezt a bizalmat a belső munkához.

Hangsúly az önismereten

Minden asszony egy perinatális csomaggal fut neki a várandósságának, melynek részei saját explicit és implicit tapasztalatai a várandóssággal, anyasággal kapcsolatban. A szülővé válás talán az egyik legnagyobb önismereti út az ember életében. Ezen az úton tudunk társul szegődni a szakembereink különböző eszközeiből válogatva,  az anyára bízva, hogy neki mi áll közelebb a szemléletéhez. Az anyaságig vezető út nagyon széles, sok elágazása van, sok szorongás és félelem megbújik az út mentén. Mi itt a központban eszközöket adunk az iránykereséshez. Az irányt magát pedig mindig az édesanya fogja mutatni.

 

írta: Vályi-Nagy Erika és Szelényi Nóra, a Budai Perinatális Központ alapítója, ügyvezetője

bottom of page