top of page

Kit nevezünk bábának?

2024. 03. 14

Szerző: dr. Fári Ildikó
Szakértő:: Vass Gabriella

Annak ellenére, hogy a „bába” szó a régmúltból eredő elnevezés, a bábák azok, akik napjainkban a legmodernebb szemléletet képviselik a szüléskísérés témakörében. A köztudatban a bábákat körbelengi egy mitikus titokzatosság, pedig a szó egy magasan képzett szülésznőt takar, aki a legtermészetesebb szakértő segítője lehet a kismamáknak. Sokféle feladatot látnak el egy család életében a babatervezéstől egészen a szülést követő időszakig. Fontos, hogy tudjuk, létezik Magyarországon egy olyan új szemléletet képviselő hely - a Budai Perinatális Központ -, ahol mindezek ellenére nem kérnek főszerepet, ők inkább a női kompetenciákat erősítik, a háttérből nyújtva támogatást.  

Az intézeten kívüli szüléseknél az egyik legfontosabb segítő személy a bába, aki támogatást nyújt a kismama és a családja részére a várandósság kezdetétől a gyermekágyas időszakig. A mai fogalmak szerint a bába tulajdonképpen olyan szülésznő, aki kórházon kívül látja el a feladatait. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a bábák szüléskísérési személetének alapja egyértelműen a természetes folyamatokat segítő közreműködés. A bábákat sokan összekeverik a dúlákkal, ezért fontos tisztázni, hogy míg a dúla egy laikus segítő, aki mintegy asszonytársként, támasztékként funkcionál a kismama mellett, addig a bába egy felsőfokú képzettségű szakember.

 

A bábai szüléskísérés   

A bába feladatai a szülés alatt szakmailag szerteágazóak. Élettanilag kíséri a szülést, figyelemmel kíséri a kismama és a baba állapotát, szívhangot hallgat, szükség esetén CTG -t regisztrál, és akár gátsebet is varr. A bábai szüléskísérés kulcsa azonban ezek mellett is, a természetes támogatás.

 

„A kórházban vannak medikális lehetőségek a szülés menetének gyorsítására vagy fájdalomcsillapításra, intézeten kívül ehhez olyan eszközöket használunk, melyek természetes módon támogatják a test fiziológiás folyamatait.  A támogató jelenlétnek oxitocin felszabadító hatása van, a masszírozás kiváló fájdalomcsillapító, az illóolajok használata, a lágyszövetekkel való munka a magzati nyomakodást tudja segíteni. A megfelelő időben és megfelelő mértékben nyújtott támogatás nagyon sokat jelent a szülés során”- hangsúlyozza Vass Gabriella bába-szülésznő, perinatális tanácsadó, a Budai Perinatális Központ egyik alapító tagja.

Fontos, hogy míg az állami intézetekben sokszor egy szülésznő sem jut teljes egészében egy kismamára, addig a nem kórházi szüléseknél jogszabályi előírás, hogy minden esetben két szakembernek kell a kismama mellett lenni. Ez lehet két bába, vagy egy bába és egy szülész-nőgyógyász szakorvos. Az intézeten kívüli szüléseknél tevékenykedő bábák minden esetben felsőfokú képesítéssel rendelkeznek, és kétévente kötelező részt venniük felnőtt és újszülött újraélesztési tanfolyamon is. 

Szerepek a szülés előtt és után

Alacsony kockázatú várandósság esetén bába is végezhet várandós gondozást, melynek fontos része a szülésre való testi -lelki felkészülés is. Mivel a Központban a legtöbb bábának perinatális szaktanácsadói képzettsége is van, így akár már a babatervezés időszakában is lehet bábai konzultáción részt venni. 

A bába-szülésznő szerint, az az ideális, ha a család, a kismama minél előbb találkozik az őket támogató szolgáltatásokkal. „A cél, hogy ne csak a leendő anyukát, hanem az egész családot felkészítsük, bele értve akár a nagyszülőket is. Hiszen a szülés nem csak egy egészségügyi esemény, hanem egy család életében egy mérföldkő. A baba világra jöttével, anya, apa, nagyszülő és adott esetben nagytestvér is születik” -magyarázza. 

A bábák a szülést követően is látogatják a családokat. A szülés utáni napokban a bába ellenőrzi az anya és a gyermek állapotát és elvégzi az előírt és szükséges egészségügyi feladatokat is. Mindamellett lelki támogatást is tud nyújtani a családok részére, valamint szívesen segíti őket az esetlegesen fennálló problémáik megoldásában.

Különleges szemlélet a bábai gondozásban

„A magyar egészségügyi rendszerben az orvos és szülésznő választásnak több évtizedes hagyománya van, és a szakemberek személyének megválasztása még mindig a legfőbb elvárás a gyermeket váró párok körében. A Központban jelenleg kilenc bába dolgozik, és ők mindannyian találkoznak az egyes családokkal. Nem egy választott bába látja el a feladatokat, itt magát a rendszert, a szemléletet választják a családok, hiszen nálunk minden szakember azonos nézetet képvisel” - tájékoztat Vass Gabriella. 

A kismamáknak van lehetősége megismerni minden bábát, mert a felkészítő foglalkozásokat más és más bába tartja. Mindig az, aki az adott témában szakmailag leginkább jártas. Számunkra sokkal fontosabb cél a személyes kötődés kialakításánál az, hogy egy nőt abban erősítsünk valamennyien: a szülésének ő a főszereplője és önmagában bízzon. 

A szakember kiemeli, hogy aki azt gondolja, csak azért képes szülni, mert ott van az általa választott személy, akkor ő abban a személyben bízik. „Nálunk az a cél, hogy tudatosuljon minden családban, hogy ez egy teljesen normális folyamat. A nő csinálja végig a várandósságot és a szülést is. Az, hogy ebben ki támogatja, másodlagos. Nem dől össze a világ, ha a választott segítő, valamilyen oknál fogva nem tud jelen lenni. Nem a segítő személye a fontos. Sokkal többet jelent, ha egy nő önmagában bízik és az tudja mondani: én tudok szülni, akárki is van ott mellettem”.

BPK logo_hh_szurke-arany.png
bottom of page