top of page

Meseterápia lombik program résztvevőknek

Büszkén osztjuk meg veletek, hogy Buti Veronika, központunk szakmai közösségének pszichológus tagja januárban a Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége volt! A műsorban, a meddőségről, és a lombik programról beszélgettek a meghívottak, így Veronikának is volt szerencséje bemutatni a Lombikra készülök! meseterápiás csoportot.



Az adásban, Dr. Konc János, a Szent János Kórház Meddőségi Centrumának vezető főorvosa, és Dr. Kovács L. Gábor, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium professzora mesélt a lombik program indikációjáról, a menetéről, és az azzal kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről. Schaffler Orsolya, a Creighton-módszer hazai oktatója, pedig bemutatta, hogy ez a cikluskövetésen alapuló technika, hogyan segíthet a nőknek és az orvosoknak a termékenységi nehezítettség okainak feltárásában. A szakértők egyetértenek abban, hogy a meddőség pszichológiai szempontból megterhelő élethelyzet, ezért a pszichés támogatás szerepét is hangsúlyozták.


Hogyan segíthet a meseterápiás csoportunk a lombik programban részvevőknek?


A nemzetközi, és a hazai kutatások egyértelműen jelzik, hogy a termékenységi nehezítettséggel küzdő pároknak magasabb a stressz szintje, mint az átlag populációnak. Gyakrabban jelentkeznek náluk depresszív tünetek is. Ebben szerepet játszik a magas fokú tehetetlenség érzet, a bizonytalanság, és az orvosi vizsgálatok, illetve beavatkozások okozta stressz.


A csoportba jelentkezők, információt kapnak arról, hogy a lombik programban való részvétel, milyen területeken érinti az érzelmi életet és gyakorlati tanácsokat kapnak arról, hogyan kezeljék a stresszt. Programunk pszichoedukatív részét meseterápiás módszerek egészítik ki, melyek segíthetnek felszínre hozni a résztvevők elakadásait. Boldizsár Ildikó, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója szerint, minden élethelyzetnek megvan a saját meséje. Ez persze nem azt jelenti, hogy ismerünk népmesét a lombikról, viszont a mesék főhősei gyakran teljesíthetetlennek tűnő feladatokkal találják szemben magukat, melyek elvégzésénél, sok az előre nem látható akadály, de segítőkkel együtt leküzdhetők.


A csoportban végzett munka során, a résztvevők biztonságos térben kapcsolódhatnak hasonló élethelyzetben lévő nőkkel. Megérezhetik, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal és üres frázisok helyett, valódi támogatást kaphatnak.


Fontos, hogy egy pszichológiai támogató csoport nem ígérhet reprodukciós sikert. A lelki teherbíró képesség növelése a cél.


A Serfőző Anikó és Buti Veronika dolgoznak a csoport indításán, amelynek várhatóan a BPK - Budai Perinatális Központ ad majd helyszínt!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page