top of page

Tutsek Annamária

Perinatális szaktanácsadó, egyetemi óraadó oktató, Spinning Babies® Szülőoktató, dúla(DiA), TestSzobrász (Strukturális Integrátor), Anya-magzat kapcsolatanalitikus (jelölt), kismama thaimasszőr. a BPK egyik szamai alapítója

Spinning Babies® Szülőoktatóként, várandósság időszakához és szüléshez kifejlesztett testtudat- és mozgásfejlesztés, szülésfelkészítés, császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülés, női ünnepek, illetve negatív szülésélmény átbeszélése kapcsán lehet fordulni Annához.

Tutsek Annamaria

Online időpont foglalás:


Tutsek Annamária Spinning Babies csoportjaira egyelőre kizárólag telefonos foglalás lehetséges: +36 20 470 1058


Annamária egyéni rendelésére időpont foglalás alább lehetséges.A szülés-születés csodálatos világába gyerekkoromban csöppentem bele. Nagy szerencsének tartom, hogy már kamaszként olyan támogató közeg vett körül, ahol beszélgethettem szülések körül segítő szakemberekkel és láthattam nagyon szép dokumentumfilmeket. A testbe, szülésbe, a nők és kisbabák erejébe vetett hitem és tapasztalati tudásom így organikusan fejlődhetett ki.


Ezt a bizalmat kezdtem élni és táplálni, amikor 2012-ben dúla lettem. Úgy próbálok jelen lenni és bátorítani, hogy mindenki megérezze maga belső erejét. A nyugalom, türelem és a fókuszált, de nem tolakodó figyelem, ami tapasztalatom szerint nagyon előrevisz ebben. Kísértem szüléseket egy természeti nép kókuszlevélfedésű kunyhóiban Pápua-Új Guineán, Ausztriában egyetemi oktatókórházban és számos hazai intézményben, illetve otthonszüléseknél.


Vannak olyan helyzetek, amikor nem halad egy vajúdás. Egy ilyen tapasztalás vitt el az első Spinning Babies® szakmai képzésre. Ott aha-élmények sokasága fordított a szülés fiziológiai, biomechanikai és anatómiai ismereteinek rendkívül izgalmas területe felé. A gyakorlatban alkalmazva egyértelműen tapasztaltam ennek a tudásnak a hatékonyságát, így egyre több országban találtam magam egyre komplexebb továbbképzéseken. Az első európai csapatban benne voltam, amikor elindultak a Spinning Babies® Szülőoktató képzések, hogy ezeket az ismereteket Várandóskurzusok formájában szélesebb körben elérhetővé tehessük a babát váróknak. 


Közben végeztem az ELTE-PPK képzésében perinatális szaktanácsadóként, ahol 2020 óta óraadó oktatóként is tevékeny vagyok.  Számos szüléssel kapcsolatos projektben veszek részt oktatási, ismeretterjesztési és pszichológiai fókusszal. Az ELTE és a SOTE közös szervezésű ’Nemfarmakológiai módszerek a perinatális fájdalomkezelésben’ képzésében a női medence biomechanikája és a szabad testhelyzetválasztás vajúdásban témákat járom körül. Emellett magam is továbbképzéseket szervezek a szülés fiziológiájának jobb megismerése és támogatása érdekében a szülés körül dolgozó szakembereknek.


A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) tagjaként szervezői és előadói feladatokat vállalok az országos kongresszuson, illetve tagja vagyok az MPPPOT Születésház Munkacsoportjának.


2012 óta vagyok aktív dúla a DONA International és a Doulas in Austria dúlakörök tagjaként mind Magyarországon és olykor Ausztriában. Nemzetközi szinten kapcsolatot tartok számos szülészorvossal, bábával és dúlával, illetve más szülés körüli tevékenységgel foglalkozó személlyel. Jelenleg nem tudok készenléttel járó feladatokat vállalni.


A Hidas-Raffai-féle Anya-magzat kapcsolatanalízist megtanulni régi vágyam volt, így nagy öröm, hogy a legújabb csoportban ezt a csodálatos módszert elsajátíthatom.


Olyan családban nőttem fel, ahol természetes egymást megölelni. Ez is segíthette bennem az érintéssel kapcsolatban egy ösztönös, tiszta jelenlét és figyelem kialakulását.  Szakmailag ez a testmunka, azaz bodywork kezelések adásában nyilvánul meg, melyekhez oszteopátiás, kranioszakrális és thaimasszázs elemeket alkalmazok. A nemzetközileg akkreditált (IASI) sturkturális integrációt oktató TestSzobrász képzés hallgatója vagyok, mely egy mély anatómia- és lelki fókuszú testtartás fejlesztő munka a fasciális rendszerrel.  Ez utóbbi kismamáknak nem javallott, de gyermekáldás előtt vagy a hüvelyi szülés/császármetszés utáni  regenerációban nagyon pozitív hatással lehet a belső csontos- és lágyszöveti testegyensúly megtalálásában. 


Sokan keresnek egyéni konzultáció keretében szülés élmény integráló, vagy veszteségfeldolgozás kapcsán. Tartok kismamáknak szülés útrabocsájtó ünepeket, illetve szülői kérésre kamasz lányoknak női virágzás ünnepeket, szexualitással, asszertív párkapcsolati kommunikációval kapcsolatos foglalkozásokat.

bottom of page