top of page

BERA csecsemő hallásszűrés

A BERA hallásvizsgálat újszülötteknél és csecsemőknél végezhető szűrés, amellyel könnyen tudjuk vizsgálni a hallórendszer alapvető épségét[1]. A vizsgálat célja, annak eldöntése, hogy az újszülött hallása épnek mondható-e, vagy szükség van-e további vizsgálatra, terápiára esetleges halláscsökkenés vagy halláskárosodás esetében. A hallást érintő rendellenességek nagy szerepet játszanak a későbbi beszédfejlődés ütemének megcsúszásában vagy akár elmaradásában. 

Hogyan történik a vizsgálat, mit vizsgálunk?

 

A vizsgálatot nyugalomban lévő vagy alvó gyermeken tudjuk a legkönnyebben elvégezni, mivel ilyenkor nem befolyásolják egyéb testi vagy környezeti impulzusok az agyi reakciók elemzését. Mind a babát, mind a szülőt aktív együttműködőnek tekintjük a szűrés során, és magától értetődőnek tekintjük a szülői testkontaktust a mérés közben. Természetes, hogy az édesanya vizsgálat közben szoptatja vagy hordozókendőben altatja a babát, hiszen közös célunk, hogy nyugalomban, végezhessük a hallásszűrést. 

Egy pici fülhallgatón keresztül 35 dB-es erősségű hangot ad ki a készülék, amelyre az idegrendszeri reakciót vizsgálva a baba arcán, illetve tarkóján elhelyezett elektródák mérik a kiváltott idegi választ. Ezzel igazolhatjuk vissza a hallórendszer - a szervi és az idegi kapcsolat - működését. Amennyiben a BERA hallásszűrés alatt arra utaló jelet találunk, hogy a hallás nem ép, úgy a megfelelő szakemberekhez irányítjuk tovább a családokat további vizsgálatokra.  

Amire készülni érdemes

 

A nyugalomban lévő kisbaba vizsgálata fájdalom és kellemetlenség nélkül, a szülő karjaiban tud megvalósulni. Ebben az állapotban a mérés gyorsan, mindennel együtt 30 perc alatt el is végezhető. 

Csecsemők esetében alvás közben lehetséges a mérés, így a gördülékeny hallásmérés érdekében kérünk, hogy a pici alvásidejében, vagy közvetlenül etetés utáni órában érkezzetek a vizsgálatra. Előfordulhat, hogy a csecsemő éppen nem alszik el, hiszen a pici babák alvása gyakran kiszámíthatatlan. Ezért előfordulhat, hogy a vizsgálatot következő alkalomra kell halasztani. 

Szeretettel vár kollégánk, Bagó Dorottya!

Bago Dorottya BPK.png

Időpontfoglalás online:

BPK BERA csecsemő hallásszűrés vizsgálat.
Csecsemő hallásszűrés online foglalás
bottom of page