top of page
Idopont-online

Gyermek hasi, here, csípő, térd, pajzsmirigy ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang nem véletlenül az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai eszköz. Sugárterheléssel nem jár, biztonságos, fájdalommentes eljárás, amely során ultrahang hullámok segítségével képet kaphatunk a mélyen fekvő szervek állapotáról, de jól vizsgálhatók vele a felszínesebben fekvő kisebb csomók, illetve a pajzsmirigy is. 

Hasi ultrahang előtt szobatiszta gyermek esetén teli húgyhólyag, illetve 4 órás éhezés szükséges. A többi vizsgálathoz nincs szükség külön előkészületre. Hasznos tipp: a gyerekekkel otthon, nyugodt körülmények között el lehet játszani a vizsgálatot plüssmacival, testápolóval. Így még kevésbé fognak tartani tőle és az ultrahang egy nagyon izgalmas élmény lesz számukra.

Hasi ultrahang

 

A hasi ultrahang során információt nyerhetünk a belső hasi szervek: a máj, az epe, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék valamint a belek állapotáról. A hasi ultrahang vizsgálatot leggyakrabban az alábbi panaszok esetén végzünk: hasi fájdalom, emésztési nehézségek, fogyás, veseproblémák, vizelettartási nehézségek .

 

Lágyrész ultrahang

 

Leggyakrabban a tarkótájékon, a hónaljban, de akármelyik más testrészen, a bőrfelszín alatt elhelyezkedő, tapintható, fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozások vizsgálata.

 

Here ultrahang

 

Fájdalom, aszimmetria, le nem szállt here kivizsgálása céljából történik a vizsgálat.

 

Nyaki és pajzsmirigy ultrahang

 

Az ultrahang segítségével megvizsgáljuk a pajzsmirigy méretét, alakját, szerkezetét és erezettségét, duzzanatok, göbök, rendellenességek, autoimmun betegség jelei után kutatva.

 

Csípő vagy térd ízületi ultrahang

 

Hirtelen fellépő sántítást okozhat a gyermekekben csípő vagy térdízületi gyulladás. Amennyiben trauma nem érte a gyermeket, ultrahanggal ki tudjuk zárni a folyadékgyülemet, illetve az ízületi gyulladást.

Szeretettel vár radiológusunk, Dr. Koller Orsolya!

Időpontfoglalás online:

bottom of page